Cruïlles

Cruïlles

Cruïlles, que ja surt en documents del s.X, donà nom a un famós llinatge que, emparentat a partir del s.XIII amb els Peratallada, van acumular un extens territori que arribava fins el mar. El record d’aquests antics dominis són els gairebé 100 kilòmetres quadrats d’extensió que té el municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, creat el 1973 amb la unió d’aquests pobles.

La població actual és el resultat de la unió de set antics veïnats i nuclis històrics: Santa Pellaia, Sant Cebrià dels Alls, Sant Cebrià de Lledó, Sant Miquel, Rabioses, Salellas i Valloquera, i el veïnat de Puigventós, que ha crescut al costat de les terreres de Vacamorta. Bona part del territori es troba al paratge natural de les Gavarres, actualment protegit com a Espai d’Interès Natural.

El nucli medieval de Cruïlles

El nucli medieval del poble encara és ben visible. La torre de Cruïlles és una magnífica construcció de planta circular i més de vint metres d’alçada que ha quedat isolada al mig de la plaça que porta el mateix nom. Des de dalt es pot resseguir bé l’antic recinte emmurallat, que conserva molts trams del perímetre gairebé intactes i algunes torres de planta quadrada. Avui hi oneja una estelada per commemorar que l’any 1359 Berenguer de Cruïlles va ser nomenat primer president de la Generalitat de Catalunya.

Església parroquial de Santa Eulàlia de Cruïlles

L’església de Santa Eulàlia, patrona del poble, juntament amb Sant Ponç, s’alça a la mateixa plaça. Tot i que va ser consagrada al s.XI, actualment no s’hi observen restes de l’antic edifici romànic; el temple actual és dels segles XVII-XVIII. Recentment se n’ha restaurat la torre-campanar i la façana, que patien greus patologies i esquerdes.

Església parroquial de Santa Eulàlia de Cruïlles